Siirry pääsisältöön

Tomaattirisotto taaperolle (ja äidille)

Tessa Kirosin kirjassa Apples for Jam on ihania reseptejä väriteemoittain lajiteltuina lasten ja lapsenmielisten makuun. Tomaattirisotto löytyi punaisten ruokien kohdalla, ja olen tehnyt sitä jo ennen kuin taaperoni edes söi kiinteitä ruokia... Hyvin maistuu siis aikuisellekin!


Tässä muunneltu resepti oman maun mukaan Tessan reseptistä mukaeltuna, ohjeesta tulee neljälle pääruokana ja pikkuannoksina/lisäkkeenä paljon enemmän.

8 tomaattia
3 valkosipulin kynttä
1,5 rkl voita
mustapippuria
1 1/2 Luomu reformi yrttiliemikuutiota (tai kasvisliemikuutiota) + 7 dl vettä
3 rkl öljyä
3 dl risottoriisiä
kourallinen juustoraastetta, esim. Oltermanni
1 pallo mozzarellaa
tuoreita yrttejä

Tee tomaattikastike: kuori ja pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi ja keittele niitä kastikkeeksi valkosipulin ja voin kanssa, mausta mustapippurilla.

Tee yrttiliemi kuutioista. Valmista riisi: kuullota riisejä oliiviöljyssä pari minuuttia, varo ettet polta. Lisää kauhallinen yrttilientä ja sekoittele koko ajan. Anna porista miedolla lämmöllä, ja lisää vuorotellen lientä ja tomaattikastiketta aina kun edellinen satsi nestettä on haihtunut. Jätä ainakin yksi kauhallinen tomaattikastiketta lisättäväksi ihan lopussa. Kun riisi on kypsää ja kaikki neste haihtunut, lisää juustoraaste ja yrtit. Paloittele mozzarella ja lisää aivan lopuksi risoton joukkoon ja päälle.

Huomioita:

Itse en taaskaan jaksanut kaltata tai kuoria tomaatteja, mutta tässä ruuassa se kannattaa, sillä kuoret jäivät ainakin taaperolta syömättä.

Tomaattikastikkeeseen on turha lisätä suolaa, sillä juustoissa ja yrttiliemessä sitä on ihan riittävästi etenkin pikkuruokailijalle...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Mansikka-kiivi-britakakku

Marenki maistuu minulle kaikissa muodoissaan, joten vanha kunnon britakakku toimii. Marenki puolittain sekoittuu kivasti taikinaan tässä helpossa klassikossa. Taas tuli kiire ottaa kuva, kun pikkuväki hakkasi lusikoita pöytään. Noin 12-14 palaa Taikina: n. 180 g margariinia n. 1,8 dl sokeria 4 kananmunan keltuaista 1,2 dl maitoa 2,5 dl vehnäjauhoja 3 tl vehnäjauhoja Marenki: 4 kananmunan valkuaista 2 dl sokeria Pinnalle: kourallinen mantelilastuja Täyte: 4 dl kermaa sokeria + vaniljasokeria maun mukaan 3-4 kiiviä litra (pakaste)mansikoita Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lisää vuorotellen jauho-leivinjauheseos ja maito. Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille reunoja myöten ensin taikina ja sitten varovasti päälle marenki. Ripottele päälle mantelilastut ja paista 175-asteisessa