Siirry pääsisältöön

Raparperi-valkosuklaarahka-kääretorttu

Facebook-kaveri kirjoitti jokin aika sitten seinällään tehneensä tällaista herkkua ja se kuulosti aika ihanalta. Päätin kokeilla tehdä samanmoista seuraavaksi vierastarjottavaksi, vaikka ohjetta ei naamakirjassa paljastettukaan ;) Lisäsin joukkoon lisäksi mansikoita, jotka sopivat raparperin kanssa loistavasti.


Aloita valmistamalla raparperisose ja jäähdytä se tai tee edellisenä iltana valmiiksi. Yhden kääretortun täytteeksi tarvitset:

Raparperejä (n. 4-5 kpl)
1/2 dl sokeria
loraus vettä
Pilko raparperit ja keittele niitä sokerin ja veden kanssa, kunnes raparperit ovat soseutuneet. Lisää sokeria halutessasi, itse pidän aika kirpeästä.

Tee vaalea kääretorttupohja, itse tein tämänkaltaisella perusreseptillä. Tortun paistuessa uunissa valmista valkosuklaarahkatäyte:

2 dl rahkaa
1,5 dl kermaa
100 g valkosuklaata

Vatkaa kerma vaahdoksi, sulata valkosuklaa varovasti mikrossa ja yhdistä rahkan joukkoon.

Levitä hieman jäähtyneelle kääretorttupohjalle raparperisose ja valkosuklaarahka ja pilko joukkoon vielä mansikoita. Siivilöi valmiin kääretortun päälle tomusokeria ja koristele mansikoilla, sitruunamelissalla ja ylijäämävalkosuklaalla.

Notes:
Valkosuklaata voisi olla enemmänkin, joten suklaan määrän voi hyvin vaikka tuplata. Hyvä, toimiva ja helppo ohje myös talveksi, jos saisi aikaiseksi tehdä raparperisosetta valmiiksi pakkaseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera. 1 kg naudan paahtopaistia Vähän öljyä suolaa ja pippuria Marinadi : 1,5 dl oliiviöljyä (vajaa) 1 dl soijakastiketta 2 rkl balsamiviinietikkaa 2 valkosipulin kynttä murskattuna Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana. Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle. 1,2 kg naudan kulmapaistia 1,5 rkl voita tai margariinia suolaa, pippuria paprikajauhetta 1 litra vettä 2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms. 1 pieni sipuli 3 valkosipulin kynttä 6 rkl tomaattipyrettä 2-3 rkl dijon-sinappia 1-2 rkl ketsuppia 2-3 rkl soijaa 4-5 porkkanaa paloiteltuna 2 sipulia isohkoina lohkoina 2 prk ruokakermaa 1 pkt Koskenlaskijaa Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannu

Mansikka-kiivi-britakakku

Marenki maistuu minulle kaikissa muodoissaan, joten vanha kunnon britakakku toimii. Marenki puolittain sekoittuu kivasti taikinaan tässä helpossa klassikossa. Taas tuli kiire ottaa kuva, kun pikkuväki hakkasi lusikoita pöytään. Noin 12-14 palaa Taikina: n. 180 g margariinia n. 1,8 dl sokeria 4 kananmunan keltuaista 1,2 dl maitoa 2,5 dl vehnäjauhoja 3 tl vehnäjauhoja Marenki: 4 kananmunan valkuaista 2 dl sokeria Pinnalle: kourallinen mantelilastuja Täyte: 4 dl kermaa sokeria + vaniljasokeria maun mukaan 3-4 kiiviä litra (pakaste)mansikoita Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää keltuaiset yksi kerallaan ja vatkaa voimakkaasti. Lisää vuorotellen jauho-leivinjauheseos ja maito. Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen valkuaisten joukkoon. Levitä leivinpaperilla vuoratulle pellille reunoja myöten ensin taikina ja sitten varovasti päälle marenki. Ripottele päälle mantelilastut ja paista 175-asteisessa