Siirry pääsisältöön

Sadepäivän lohturuokaa: mausteiset bataattiranskalaiset

Löysin tämän reseptin kerran etsiessäni jotain kivaa bataattiohjetta, ja se on pyörinyt mielessäni pitkään. Nyt sain aikaiseksi tehdä niitä, sillä mausteiset bataattiranskikset sopivat täydellisesti kesäkuisen kolean sadepäivän lounaaksi. Ranskikset onnistuivat täydellisesti, vaikka ohjeen valkuaisvaahto ensin kummeksutti. Se toimi kuitenkin erinomaisesti ja sen avulla ranskiksista tuli ihanan rapeita. Ehdin hädintuskin ottaa kuvan ennen kuin nämä tuli tuhottua - todella herkullista!


Rapean mausteista pintaa...

Alkuperäinen ohje on amerikkalaisen bloggaajan Joy the Bakerin, ja tässä oma versioni herkusta:

1 keskikokoinen bataatti tai puolikas suuri
1 rkl oliiviöljyä
1 munanvalkuiainen
1 tl curryjauhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl chilijauhetta
suolaa

Dippi:
2 dl maustamatonta luonnonjugurttia (10%)
juustokuminaa ja chilijauhetta maun mukaan

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita uunipelti samalla uuniin lämpeämään. Pese ja kuori bataatti, ja paloittele se sitten raskalaisten perunoiden malliseksi. Tikut saavat olla melko ohuita, jotta ne ehtivät hieman rapeutua uunissa. Sekoita bataattitikkujen joukkoon oliiviöljy ja asettele ne sitten leivinpaperin päälle odottamaan. Ripottele päälle suolaa. Vaahdota munanvalkuinen tanakaksi vaahdoksi ja sekoita sen joukkoon nopeasti mausteet. Ota pelti uunista ja siirrä bataattitikut leivinpaperin kanssa kuumalle pellille. Lusikoi vaahto bataattien päälle ja järjestele maustevaahtoa nopeasti käsin vähän joka ranskiksen päälle. Vaahto sulaa nopeasti, joten älä aikaile. Paista bataattiranskalaisia n. 20-30 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja maustevaahto on rapeutunut niiden päälle. Tarjoa kuumina jugurttidipin kanssa.

Kommentit

  1. Pitää kokeilla sit joskus, kun taas pääsee kokkailemaan uunin kanssa...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Karppaajan muhkea lihapata

Käy tämä pata muillekin kuin karppaajille, mutta alkuperäisen reseptin olen bongannut karppaus-infon sivuilta. Lihapataan ei tule jauhoja tai muita saosteita, vaan se saa muhia rauhassa uunissa ihanan pehmeäksi. Laita pata tekeytymään jo aamulla ja hauduttele kypsäksi ulkoilupäivän aikana.



Tässä oma versioni padasta, josta riittää isollekin porukalle.

1,2 kg naudan kulmapaistia
1,5 rkl voita tai margariinia
suolaa, pippuria
paprikajauhetta
1 litra vettä
2 lihafondi-kuutiota / kasvisliemikuutiota tms.
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
6 rkl tomaattipyrettä
2-3 rkl dijon-sinappia
1-2 rkl ketsuppia
2-3 rkl soijaa
4-5 porkkanaa paloiteltuna
2 sipulia isohkoina lohkoina
2 prk ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskijaa

Leikkaa huoneenlämpöinen liha ohuehkoiksi siivuiksi syiden vastaisesti. Ruskista siivut nopeasti kuumalla pannulla voissa. Mausta lihat kevyesti suolalla, pippurilla ja runsaalla paprikajauheella. Siirrä palat uuninkestävään isoon pataan. Kiehauta paistinpannulla litra vettä, lisää …

Jälkimarinoitu paahtopaisti

Jälkimarinointi on helpoin tapa saada kunnolla makua paahtopaistiin. Valmista edellisenä päivänä ja tarjoa raikkaan salaatin ja vaikkapa aurajuustoperunoiden kera.




1 kg naudan paahtopaistia
Vähän öljyä
suolaa ja pippuria

Marinadi:
1,5 dl oliiviöljyä
(vajaa) 1 dl soijakastiketta
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
Tuoretta rosmariinia ja minttua (tai muita yrttejä maun mukaan) silppuna noin 1 dl
ripaukset sokeria, suolaa ja pippuria

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen ja ruskista se sitten pienessä öljymäärässä mahdollisimman kuumalla pannulla joka sivulta nopeasti. Suolaa ja pippuroi kevyesti ja siirrä uunipellille. Paista noin 200-asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 C. Tällöin sisus on vielä punertavaa. Kääri kuuma paisti tiiviisti folioon ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Itselläni paisti sai vähän rapsakamman pinnan kuin oli tarkoitus, kun taapero oli käynyt vähän säätämässä paistolämpötilaa kesken kaiken... Se 200 C on kuitenkin optima…

Kinuski-puolukka-juustokakku

Kerta se on ensimmäinenkin, liivatteen käytössäkin. Minulla on ollut aika ylitsepääsemättömiä epäluuloja liivatteen käyttöä kohtaan omassa keittiössäni, mutta nyt päätin rohkaista mieleni, kun iski vastustamaton himo tehdä juuri näitä makuja viikonlopun kahvivieraille. Kannatti - kinuski ja puolukka on täydellinen pari!


Kakun ohje on hyvin pitkälti peräisin täältä. Ostin liivatelehtien sijaan liivatejauhetta, joka oli todella helppokäyttöistä. Ehkä ensi kerralla kokeilen kuitenkin uutta Vege-geliä. Liivatejauhe ei taida toimia ihan yhtä tehokkaasti kuin liivatelehdet, mutta kakku hyytyi kohtuullisen hyvin jauheellakin ilman liotusta. Suosittelut!